Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 79 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv metalurgického zpracování a slévárenské technologie na jakost ocelových odlitků
Návrat, Radim ; Šenberger, Jaroslav (oponent) ; Záděra, Antonín (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo v provozních podmínkách slévárny Třinec stanovit vliv chemického složení, použitého metalurgického zpracování a dané slévárenské technologie na vnitřní a povrchovou jakost u vybraného typu experimentálního odlitku. Dílčí částí práce bylo posouzení vlivu filtrace taveniny na strukturně mechanické vlastnosti oceli.
Pevnostní a materiálová analýza horolezeckých karabin ze slitin hliníku
Handrk, Jiří ; Němec, Karel (oponent) ; Zapletal, Josef (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá pevnostními charakteristikami horolezeckých karabin, a to jak celku tak i zkušebních vzorků. Dále vyhodnocuje typ povrchové vrstvy. Pomocí získaných mechanických vlastností a zjištěného chemického složení typově zařazuje materiál, z kterého byly karabiny vyrobeny.
Vliv struktury materiálu a povrchových úprav na obrobitelnost
Foral, Jakub ; Kouřil, Karel (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalářská práce popisuje vliv struktury materiálu na obrobitelnost. V práci je objasněný pojem obrobitelnost, dále vybrané materiály a u nich jevy, které působí na obrobitelnost. U konkrétního materiálu byly zhotoveny experimenty tvrdosti, mikrostruktura a tvar třísek. Závěr práce je věnován diskuzi a vyhodnocení získaných poznatků z těchto experimentů.
Vliv tavidla na vlastnosti svarového kovu
Holub, Kamil ; Sigmund, Marian (oponent) ; Kubíček, Jaroslav (vedoucí práce)
Práce se zabývá problematikou svařování pod tavidlem, což je metoda tavného svařování elektrickým obloukem, při které je tvořena ochranná atmosféra svarové lázně pomocí vrstvy granulovaného tavidla. Teoretická část práce je věnována popisu dané svařovací metody a současného výběru používaných tavidel. V praktické části je proveden experiment, ve kterém jsou zhotoveny dva zkušební návary na konstrukční ocel S235JR s použitím různých tavidel. Pro první návar je použito tavidlo OK Flux 10.62 a pro druhý návar je stejné tavidlo dolegováno přidáním prášku pro laserové navařování Tribaloy T-800. Na zkušebních vzorcích je zkoumán vliv tavidel na vlastnosti svarového kovu při kombinaci s jednou drátovou elektrodou.
Chemické složení šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu
Šafránková, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickým složením šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho původu a rozšíření. Dále jsou v této části zmíněny léčivé účinky černého bezu spolu s popisem šlechtění této rostliny a příklady některých vyšlechtěných odrůd. V experimentální části bylo provedeno stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnosti, pH, relativní hustoty, titrační kyselosti, formolového čísla, obsahu rozpustné sušiny a redukujících cukrů) ve šťávě z plodů těchto šlechtěných odrůd černého bezu: Albida, Allesö, Aurea, Bohatka, Dana, Heidegg 13, Haschberg, Körsör, Mammut, Pregarten, Riese aus Voßloch, Sambo, Sambu, Samdal, Sampo, Samyl a Weihenstephan. Medián výtěžnosti byl stanoven na 700,0 ml/kg, u stanovení pH byla hodnota mediánu 4,03. Medián relativní hustoty všech odrůd byl 1,0361, medián titrační kyselosti byl určen jako 141,83 mmol l-1. Medián získaný z hodnot měření obsahu celkových aminokyselin byl 30,5 ml 0,1 mol l-1 NaOH/100 ml, medián obsahu rozpustné sušiny byl 9,5 hm. % a u gravimetrického stanovení redukujících cukrů byla hodnota mediánu 5,02 %.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd černého rybízu
Sailová, Genar ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika černého rybízu, včetně jeho rozšíření a místa výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, šlechtění jednotlivých odrůd a chemické složení rybízu. V experimentální části byla provedena stanovení základních chemických parametrů (výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a redukující cukry) ve šťávě z plodů čtyř šlechtěných odrůd černého rybízu.
Studium vlivu metalurgických a technologických parametrů na mechanické vlastnosti slitin hliníku
Pešek, Jakub ; Krahula, Karel (oponent) ; Zemčík, Ladislav (vedoucí práce)
Diplomová práce byla vypracována se záměrem vysledovat a popsat délku modifikačního účinku třech různých typů modifikátorů a jejich působení na mechanické vlastnosti hliníkové slitiny. Dále bylo úkolem zpracovat a vyhodnotit vazby mezi mechanickými hodnotami a chemickým složením. Za tímto účelem byl získán chemický rozbor odlitých vzorků, jejich mechanické hodnoty, a byla aplikována metoda metalografického zpracování. Zde byla pozorována a hodnocena velikost zrna před a po tepelném zpracování, bylo provedeno měření sekundárních větví dendritů a hodnocena morfologie eutektika. Dále byla měřena tvrdost u vybraných vzorků.
Chemická a senzorická analýza šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého bezu
Ješková, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou a senzorickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého bezu (Sambucus nigra L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho rozšíření a místa výskytu. Dále tato část pojednává o léčivých účincích a sběru jednotlivých částí černého bezu, spolu se šlechtěním daných odrůd a metodami, které hodnotí senzorické vlastnosti šťáv připravených ze šlechtěných odrůd černého bezu. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, relativní hustota, pH, titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících cukrů) ve šťávě z plodů osmnácti šlechtěných odrůd bezu černého. U patnácti šlechtěných odrůd bylo provedeno senzorické hodnocení, a to pomocí profilového testu a pomocí stupnice. U hodnocení pomocí stupnice bylo úkolem posuzovatelů ohodnotit kategorie chuť a vůni, celkovou senzorickou jakost a přijatelnost podle sedmibodové kategorové ordinální stupnice hedonického typu. U profilového testu, pomocí pětibodové stupnice, byla hodnocena intenzita vybraných deskriptorů chuti: trpké, sladké, hořké a jiné. Celkový dojem senzorického hodnocení bezových šťáv nebyl příliš pozitivní. U většiny vzorků byla chuť a vůně hodnocena jako dobrá až uspokojivá, stejně tak i jejich celková přijatelnost. Šťáva odrůdy planého bezu byla hodnocena hůře než ostatní vzorky. Chuť a vůně nevyhovující a celková přijatelnost neuspokojující. U většiny šlechtěných odrůd byla chuť a vůně ohodnocena jako nevyhovující nebo neuspokojující a z hlediska přijatelnosti byly označeny jako neuspokojující.
Charakteristika výživových hodnot masa různých hospodářských zvířat.
Kubištová, Petra ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
ABSTRAKT V této diplomové práci byly hodnoceny základní nutriční hodnoty masa různých hospodářských zvířat. Do experimentální části bylo zahrnuto hovězí maso (býci, jalovice a telata), vepřové maso (vepříci, kanečci a prasničky), králičí maso a kuřecí. Byla stanovena sušina, tuk, bílkoviny, popel a hydroxyprolin. Pozornost byla věnována zvláště obsahu tuku a sušiny. V rámci druhu byla zvířata porovnávána na základě možných rozdílů mezi pohlavím (hovězí a vepřové), plemenem (hovězí, králičí), nebo mezi odlišnými částmi těla (kuřecí, králičí). Jednotlivé druhy byly také srovnány vzájemně mezi sebou. Pro výživu člověka tedy lze plně doporučit telecí maso, které obsahovalo nejméně tuku. Z králičího masa je vhodné konzumovat MLD a z kuřecího masa prsní sval. Vepřové maso z mladých zvířat lze obsahem tuku srovnat s prsním svalem kuřete. Hovězí maso bychom také neměli ve svém jídelníčku opomenout. Díky chovatelským technologiím obsahuje méně tuku než dříve a obsahuje cenné minerální látky červeného masa.
Vliv chemického složení a tepelného zpracování na strukturu a vlastnosti dvoufázových austeniticko-feritických korozivzdorných ocelí
Stejskal, Marek ; Dulava, Martin (oponent) ; Záděra, Antonín (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na korozivzdorné austeniticko-feritické (duplexní) oceli a jejich mechanické a technologické vlastnosti. Teoretická část práce zahrnuje seznámení s chemickým složením, strukturou, tepelným zpracováním a vlastnostmi těchto ocelí. Praktická část se zabývá vlivem licí teploty na technologické vlastnosti duplexní oceli ASTM A890 Gr4A. Dále je zde hodnocen vliv chemického složení a tepelného zpracování na strukturu a mechanické vlastnosti různých duplexních ocelí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 79 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.